Foder och hälsa

Att tolka en stamtavla

2009-09-27 20:47 #0 av: dagdrivarn

Som ny är det inte alltid lätt att tolka stamtavlor, ett gytter av namn och beteckningar. Här kommer några enkla tips för att undvika fallgropar.

Artikeln kommer att fyllas på allteftersom men jag börjar med några få enkla punkter.

  • Titta på inavelsprocenten på fem generationer, den bör vara 0% men någon procent hit eller dit har absolut ingen betydelse. Kusinparning ligger på 6,25% och är var genetikerna hittills satt gränsen. Kanske blir det ändring på det snart då man hos människor sett att kusingifte kunnat ge negativa efterverkningar.

 

  • Även den totala inaveln kan vara intressant att titta på, men kanske inte vad som är avgörande.

 

  • Titta på namnen i stamtavlan, ibland kan det se bra ut om man tittar på procenten i fem generationer men längre bak kan en mycket ohälsosam inavel gömma sig. Titta inte bara fem generationer utan 6-7 generationer ibland längre. Man behöver inte lusläsa men det skadar inte att titta och se hur det ser ut bakåt. Finns det något namn som förekommer många gånger. Om du ser namnet på en katt omnämnt flera gånger i stamtavlan så behöver du inte tänka efter så länge för att inse att någon form av inavel har förekommit. Graden av inavel kan beräknas med hjälp av ett avelsprogram som PawPeds. Hittar man namn som förekommer många gånger kan det vara bra att fråga någon mer erfaren huruvida det finns några risker förknippade med just den katten eller är det en katt som man så vitt man vet är frisk och kry? Man får aldrig glömma att samma katt på många ställen alltid ger en ökad risk för dubblering av recessiva anlag. Finns en katt på fler än ett ställe och katten man vet att katten ifråga lever och har hälsan i hög ålder, ja då kanske det är relativt riskfritt.

 

  • Titta på klonerna, vare sig du tänker arbeta med utparning eller inte så utgör dessa en genetisk flaskhals inom vår ras och vi behöver vidga denna flaskhals på ett eller annat sätt. Så alla uppfödare av MaineCoon bör känna till dem och veta vad de står för och vilka de är.

Och sist men inte minst, som ny är det lätt att stirra sig blind på siffror, men glöm för all del inte att även om siffror är nog så viktiga får vi inte glömma bort hälsan och typen.

S*Dagdrivarn Maine Coon

Lär dig lyssna på din katt och du får svar du aldrig glömmer!

Anmäl
2009-09-27 21:23 #1 av: Christelle

Mycket intressant och nyttig läsning!

Christelle-Sajtvärd för Maine Coon ifokus.

Besök gärna min hemsida: http://www.christelles.se/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.