1. Allmänt MCO Prat

Kattungar med kattsnuva

2018-09-24 15:00 #0 av: Heffipeffi

Jag kommer ev att ta hem en kull maine coon ungar, som är i ganska dåligt skick. Den så kallade uppfödaren har inte uppfödarnamn och brukar inte regga kattungarna. Hpn har dock stamtavla på båda föräldrarna. Nu undrar jag, kan jag som privatperson gegga dessa katter. Min tanke är att behålla två ungar och hitta nya hem till de två andra, när de blivit friska.

Anmäl
2018-09-24 15:03 #1 av: Heffipeffi

Nu när jag läste mitt inlägg såg jag att jag inte skrivit att de har kattsnuva. Undrar därför om nån har några bra tips att få dessa katter på fötter. Har en del erfarenhet, men tar gärna emot mer tips.

Anmäl
2018-09-24 16:17 #2 av: NatasjaHemby

I normala fall kan endast uppfödaren registrera ungarna. Jag vet dock om ett fall där en person tagit hand om en dräktig hona i samband med ett vanvårdsfall och fått lov att regga ungarna i sitt eget stamnamn. Kontakta det aktuella förbundet och förklara situationen så kan de eventuellt hjälpa dig.

Vilken sorts snuva har de? Har det tagits en odling? Är det klamydia kan de bli friska efter en (lång) antibiotikakur men är det något av virusen kan man bara behandla symptomen. I det senare fallet är det också viktigt med placeringen så att de inte riskerar att smitta andra katter.

SE*Simbelmynes

Anmäl
2018-09-25 04:37 #3 av: Heffipeffi

#2 Tack, jag ska kontakta dom. Katterna har inte varit hos veterinär, och det är ännu inte bestämt till 100% om ska ta hem dom. Om det skulle vara calcivirus eller hepes, kan katterna då vara smittbärare även om de blivit friska?

Anmäl
2018-09-25 04:37 #4 av: Heffipeffi

Anmäl
2018-09-25 10:07 #5 av: NatasjaHemby

#3 Ja, herpesvirus blir de aldrig av med och de kan få utbrott i skov. De bör inte bo med katter som tillhör riskgrupper, t.ex. kattungar som inte fått sina vaccin än. Calici vet jag inte så mycket om men när det gäller mycoplasma brukar man i alla fall avråda från att ha den drabbade katten i avel även efter avslutad behandling så jag antar att det också kan blomma upp igen.

Om du bestämmer dig för att ta hem katterna så börja med att ta ett svabbtest för att få reda på vilken sorts snuva de har. Kontakta därefter SVA för att få råd om hur man bör hantera just den snuvan och hur man ska tänka inför framtiden.

Har du andra katter hemma nu?

SE*Simbelmynes

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.