Annons:
Etikettnyheter
Läst 4707 ggr
blondifire
3/12/09, 4:01 PM

Ny kattparasit upptäckt!

En elak kattparasit har upptäckts..

En elak parasit som kan orsaka svåra och långvariga diarréer hos katter har för första gången påvisats i Sverige. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ska nu försöka ta reda på hur utbredd parasiten är.

Det rör sig om den encelliga parasiten Tritrichomonas foetus. Den har tidigare upptäckts hos katter i bland annat USA, Schweiz och Norge, och finns nu också i Sverige. Katterna infekteras via smittad avföring, ofta när många djur samlas på en liten yt

Parasiten kan ge katterna långvariga och svårbotade diarréer i från ett halvår till två år, och många kan bli kroniska bärare av smittan. Den tros också kunna bana väg för inflammatoriska tarmsjukdoMAR.

Om en katthona är smittad bör man inte låta henne få ungar innan sjukdomen läkt ut, för då bli kattungarna också smittade, säger Ulrika Forshell.

LÄS MER PÅ: nyheter.se.msn.com

S*Winsnes Wilda

Annons:
Gullan402
3/12/09, 6:07 PM
#1

Intressant att läsa, har aldrig hört talas om denna tarmparasit förut. Undrar dock lite om hur man försöker behandla den?

Fånga dagen - i morgon kan det vara försent!!!

blondifire
3/13/09, 8:37 PM
#2

vad jag förstod det som är det peniccillin och karantän som gäller.asså inga utställningar eller kattbesök/kattungar under minst 6 månaderFörvånad..

S*Winsnes Wilda

Marie77
3/14/09, 7:02 PM
#3

Jag läste om det här precis på Ragdoll i fokus.

Där stod det att det har upptäckts att 30% av katterna i USA är smittade! Förvånad

Och USA-importerade ragdolls är ganska vanligt idag i Sverige. Otäckt!

streetcats
3/17/09, 11:28 PM
#4

Detta var mycket intressant läsning, lite otäckt faktiskt.

Upp till toppen
Annons: